• +381 64 3131 680
  • +381 62 262 278
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Online: ponedeljak-petak 09-17 h

BLOG

HVAR, ostrvo vina i lavande

 
Hvar je najsunčanije ostrvo hrvatskog primorja što ga, uz blagu mediteransku klimu i lepotu prirode, svrstava u red najboljih za odmor. 2.726 je godišnji prosek sunčanih sati na Hvaru.
 
 
 

Hvar je jedno od najlepših ostrva na Jadranu. Kažu da se lako da zaljubiti u njegovu magiju. Nekada je bilo omiljena destinacija gostiju iz Srbije. Za njega nas vežu najlepše uspomene na miris borovine i lavande, pesmu klape, čudesna svitanja, skrivene uvale.
Suton na Hvaru vraća nas u daleke pesme neke, u stihove Alekse Šantića “Pučina plava spava, prohladni pada mrak. Vrh hridi crne trne, zadnji rumeni zrak”.

lavanda 

Prava je oaza ne samo za turiste već i mnogobrojne ljubitelje tišine i meditacije. Kristalno čisto more, borova šuma i jedinstvena kuhinja svrstali su ga među deset najlepših ostrva na svetu. Zovu ga i „Biserom Dalmacije”.

Ovo prekrasno ostrvo u Hrvatskoj poznato je zbog očuvane prirode, mirnih zaliva, čistog mora, dobre gastronomske ponude i odlične zabave.
Kroz istoriju tamo su izgrađene brojne crkve, palate i vile, a sačuvana je i vinogradarska tradicija i uzgajanje maslina. Čipka od agave posebna je karakteristika Hvara. Danas čipku izrađuju samo sestre benediktinskog samostana u gradu, koje su i začetnice čipkarstva ove vrste u Hrvatskoj.

Čarobni miris mediterana

Bogato borovim šumama i mediteranskim rastinjem, najviše lavandom, ostrvo je čak i u najtoplijim danima poznato po okrepljujućem vazduhu danju i veoma prijatnim noćima. Hvar je i najsunčanije ostrvo hrvatskog primorja.

Noćni život, izleti brodom na Paklena ostrva, peščane plaže ispod borovih šuma, uvale, morski specijaliteti, samo su delić onoga što vas tamo čeka. Paklena ostrva čine 20 ostrva i grebena na kojima je niklo poznato odmaralište. Do njih je potrebno samo 20 minuta čamcem od Hvara.
Posebno mesto zauzima Faros ili Stari grad, koji datira još iz vremena antičke Grčke. On je vekovima bio utočište pomorcima, a danas nautičarima, koji ga obavezno posete dok plove Jadranom.

Tradicionalna arhitektura ovog dela grada ostala je sačuvana, a domaćini u adaptiranim kamenim kućama turistima nude moderan smeštaj s duhom prošlih vremena. Grad je pravi mali lavirint kamenih uličica u čijem se centru nalazi dvorac Tvrdalj, kuća poznatog renesansnog pesnika Petra Hektorovića iz 16. veka. Glavni trg u Hvaru iz 1575. godine je najveći i najlepši trg u Dalmaciji, a stari grad Hvar je najstariji ostrvski grad u Evropi. Takođe ima pozorište, koje je jedno od najstarijih u Evropi, tvrđavu, barutanu, katedralu, Franjevački manastir i još bezbroj znamenitosti.

hvar-letovanje 

Pronađite svoju uvalu iz snova

U samom gradu nema plaža za kupanje, ali u njegovoj okolini, gde god da krenete, naići ćete na neku od čarobnih uvala koja može biti samo vaša. Šljunkovita plaža Palmižana, na Paklenim otocima, jedinstvena u svojoj lepoti ostaviće vas bez daha. U neposrednoj blizini, za ljubitelje nudizma, prostire se stenovita plaža Jerolim. Sitnog šljunka ima i na jugozapadnoj strani, koja je okrenuta otvorenom moru, kraj mesta Ivan Dolac, Zavala i Milna.

Hvar-odor 

Hvar je na glasu kao ostrvo dobre zabave jer se u letnjoj sezoni organizuju fantastične žurke na kopnu, ali i na jahtama usidrenim u blizini ostrva. Zbog toga važi za ostrvo sa najboljim noćnim provodom na Jadranu. Žurke traju doslovno cele noći, a gosti mogu da posete veliki broj kulturnih dešavanja. Uhvatite dan, posetite Hvar.


TELEFON ZA HITNE SITUACIJE DOSTUPAN 24/7 + 381 62 262 278

Sajt je informativnog karaktera i postoji mogućnost nenamerne greške prilikom unosa ponuda/podataka.
Takođe, postoji mogućnost da dođe do promene programa i cene, a da administrator nije u mogućnosti da trenutno izmeni ponudu.
Molimo Vas da proverite tačnost podataka kontaktirajući agenciju. Hvala na razumevanju.
© 2024 Carpe Diem Travel - Turistička agencija Beograd. All Rights Reserved.