• +381 64 3131 680
  • +381 62 262 278
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Online: ponedeljak-petak 09-17 h

Милутин Миланковић

There is no translation available.

Један од десет највећих научника света. Српски научни геније, најцитиранији Србин у светској научној литератури, Милутин Миланковић, грађевински инжењер, математичар, климатолог, геофизичар и астроном, умро је на данашњи дан 1958. године.

 

Ретке су државе у свету које су се огрешиле према некој од својих светски признатих личности као што је то учињено код нас према Миланковићу.

До јуче потпуно маргинализован,омаловажен, понижен и заборављен, а ради се о генију науке кога свет не престаје да слави, велича, да му се диви. И данас ће се у центру Београда наћи мало људи који знају било шта о њему, али ће велика већина добро знати о свему што карактерише Бали-бега, Станију или Карлеушу. Миланковића је НАСА уврстила у 10 најзначајнијих научника света свих времена у области науке о Земљи, по један кратер на Марсу и Месецу носе његово име, један астероид такође, а бројна научна удружења, институције, клубови, изложбе или скупови, широм света, из године у годину у све већем броју, носе име ове славне личности. Рођен је у Даљу 1879. г. у угледној српској породици, као врстан средњошколац уписао је студије грађевине у Бечу, ту и дипломирао и постао први Србин доктор техничких наука. У Бечу је као инжењер радио првих шест година и постао врстан инжењер, један од првих у свету који је увео математичке моделе у грађевинарство. Градио је у том периоду бране, мостове, вијадукте, аквадукте, фабрике и железичке пруге.

Пројектовао је и прву канализациону мрежу за град Београд као и железичку пругу на релацији Ниш-Књажевац. 1910. г. се враћа у отаџбину и потпуно посвећује научном и професорском раду. Био је професор примењене математике и теоријске физике на београдском универзитету, основао је катедру за небеску механику и предавао на њој, био декан на филозофском факултету, директор београдске Астрономске опсерваторије и потпредседник САНУ. Написао је преко 150 научних књига и радова, објавио бројне патенте и иновације, теорије и пројекте. Његов гениј пре тачно 100 година разбио је сва нагађања да ли има живота на Марсу или не, када је прецизно израчунао да је просечна температура на Марсу -52 степена а што значи да живота не може бити. Ту температуру израчунао је мозгом, папиром и оловком, да би тек десетине година касније савремена техника мерења потврдила његов генијални прорачун. Миланковић је творац најсавршенијег календара који је људски ум могао осмислити. Његова календарска реформа прихваћена је на Свеправославном конгресу цркава у Цариграду 1923. али никада није примењена. Објављивањем на француском "Математичке теорије термичких појава изазваних Сунчевом радијацијом" задивио је свет новом теоријом распореда Сунчевих радијација на површини планета и тока климатских промена у геолошкој прошлости Земље. Тајну ледених доба нико пре њега није могао открити. 25 година је непрестано радио на математичкој теорији климе и свој епохални рад и откриће објавио у књизи "Канон осунчавања Земље и његова примена на промену ледених доба". Текст те књиге у рукопису Миланковић је предао САНУ 29.марта.1941.г. и пуком срећом текст је сачуван, делимично оштећен, у рушевинама шестоаприлског бомбардовања Београда. Миланковић је и оснивач светске планетарне климатологије јер је омогућио израчунавање температуре на врху земљине атмосфере и на свим планетама Сунчевог система укључујући и Месец.

 

Звучи невероватно, таква личност, за коју многи кажу да је био већи ум чак и од Тесле, нема у Србији свој музеј, чак ни спомен собу где би се могла приказати сва његова епохална открића. Комунистичка власт га је прогласила трајним политичким непријатељем, "типичном математичком кликом која не показује никакав интерес за марксизам", и гурнула га на маргину догађаја и у заборав. Пре неколико година формирано је у Београду Удружење Милутин Миланковић захваљујући коме је један булевар на Н.Београду добио његово име и почеле активности да Србија коначно сазна каква је научна громада Миланковић био, уз Теслу и Пупина свакако да сачињава златни трио српских научних генија.


TELEFON ZA HITNE SITUACIJE DOSTUPAN 24/7 + 381 62 262 278

Sajt je informativnog karaktera i postoji mogućnost nenamerne greške prilikom unosa ponuda/podataka.
Takođe, postoji mogućnost da dođe do promene programa i cene, a da administrator nije u mogućnosti da trenutno izmeni ponudu.
Molimo Vas da proverite tačnost podataka kontaktirajući agenciju. Hvala na razumevanju.
© 2024 Carpe Diem Travel - Turistička agencija Beograd. All Rights Reserved.