• +381 64 3131 680
  • +381 62 262 278
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Online: ponedeljak-petak 09-17 h

Никола Тесла

There is no translation available.

10.07.1856. године, у личком Смиљану, рођен је планетарни геније, српски научник Никола Тесла, човек који је задужио цео свет стварањем друге технолошке револуције и наше будућности.

 10.јул

Рођендан генија Николе Тесле

На данашњи дан, 1856. године, у личком Смиљану, рођен је планетарни геније, српски научник Никола Тесла, човек који је задужио цео свет стварањем друге технолошке револуције и наше будућности.

Тесла је несумњиво у самом врху међу највећим умовима светске науке, непревазиђени је иноватор са преко 700 сопствених, врхунских проналазака, највише у области наизменичних струја, телекомуникација, акустике и машинства., којима је поставио темељ и правац џиновског научно-технолошког развоја савремене цивилизације. Није претерано рећи да је Тесла изумитељ двадесетог века. Родитељи су му били изразито паметни људи, отац образовани свештеник а мајка врло предузимљива и креативна, па се сматра да је Тесла од ње наследио невероватан дар за истраживања и иновације. Дипломирао је електротехнику на Универзитету у Грацу, после чега је кратко, али врло успешно радио у струци у Будимпешти и Паризу, када добија позив од чувеног Едисона за рад у његовој лабораторији у САД (1884.г.).

N.TeslaИако је одмах показао вансеријске резултате у Едисоновој фирми, славни, али љубоморни и безобразни научник, понижавао је и до бескрупулозности искоришћавао младог, високо продуктивног Теслу. Растанак је био неминован, Тесла се осамостаљује, великом брзином напросто бомбардује светску научну јавност својим открићима а уз подршку Џорџа Вестингауса, код кога се запошљава, Тесла постаје и највећи конкурент Едисону у области производње и транспорта електричне енергије. Бизнисмен Едисон, који са скупим генераторима једносмерне струје остварује велики профит, покушава на све начине да оспори Теслина открића наизменичне струје јер му се тиме онемогућује огромна зарада. Тесла успева да открије обртно магнетно поље, трофазни систем преноса ел.енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, електромагнетну резонанцу. Постаје и пионир радио технике, бежичне телеграфије, радара, и постиже колосалне резултате у области рендгенских зрака. Већ тада је говорио десет светских језика, што му је проширило могућности директне експедиције својих радова и пројеката као и комуникацију са свим најзачајнијим лабораторијама света.

Оно што је посебно дотукло Едисона, а Теслу подигло у орбиту светске науке, била је успешна примена Теслиног полифазног система наизменичних струја у првој изграђеној хидроцентрали на слаповима Нијагаре. Тесла је био непоколебљиви заговорник да се хидроцентрала изгради и да ће бити од колосалног значаја. Овим изумом, и изградњом хидроцентрале омогућен је први пут лаган и ефикасан пренос ел. енергије на велике даљине. Теслина генијалност је одавно евидентна, кроз његове проналаске и њихову мултициплирану практичну примену, али димензије његових дела још увек се не могу сагледати. Он је последњих година постао једна од најпопуларнијих личности у САД и у већини најразвијенијих држава света, али и предмет посебних научних истраживања. Само за изучавање грандиозности његових изума и могућности додатних примена за добробит човечанства, у САД је тренутно ангажовано око 100 врсних научника. Подижу му се споменици широм САД, компоноване су две химне о њему, написано је педесетак сценарија и књига а припрема се снимање осам играних и документарних филмова на тему - Никола Тесла. Научна фондација „Никола Тесла“ из Филаделфије припрема научни пројекат којим ће се захтевати чак и увођење обавезног наставног предмета о Тесли од 2015 г. у основне и средње школе САД. Намера је да се то учини и у Бразилу, Канади, Немачкој...Иако је млад отишао из отаџбине, никада

није прекидао везе са Србима и отаџбином. Умро је у 87 години, нажалост сиромашан и заборављен. Кремиран је у Њујорку а сахрани је присуствовало преко 2000 угледних људи и врхунских научника. По Теслиној личној жељи, на сахрани је један од тада највећих виолиниста света Златко Балоковић, са својим хором, свирао Теслину најдражу песму „Тамо далеко.“


TELEFON ZA HITNE SITUACIJE DOSTUPAN 24/7 + 381 62 262 278

Sajt je informativnog karaktera i postoji mogućnost nenamerne greške prilikom unosa ponuda/podataka.
Takođe, postoji mogućnost da dođe do promene programa i cene, a da administrator nije u mogućnosti da trenutno izmeni ponudu.
Molimo Vas da proverite tačnost podataka kontaktirajući agenciju. Hvala na razumevanju.
© 2024 Carpe Diem Travel - Turistička agencija Beograd. All Rights Reserved.